![](/media/lib/341/n-antyszczep-39cbe6962801c59a9244c2b74d9c34b3.jpg)
Panel ekspertów na celowniku antyszczepionkowców
5 marca 2019, 11:18Amerykańscy antyszczepionkowcy znaleźli nowy front walki z naukowcami. Ich celem stał się Advisory Commitee on Immunization Practices (ACIP – Komitet Doradczy ds. Praktyk Immunizacyjnych). To 15-osobowa grupa ekspertów, która wydaje rekomendacje dotyczące szczepień. ACIP spotyka się trzy razy w roku na kampusie należącym do Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Centrum Kontroli Chorób i Prewencji)
![](/media/lib/601/n-fake-news-4881486_1280-4afc048f13326b9a9478f23202eb6353.jpg)
Wykształcenie nie chroni przed dezinformacją. Starsi lepiej sobie z nią radzą niż młodsi
11 lutego 2025, 10:32Badacze z Instytutu Rozwoju Człowieka im. Maxa Plancka przeprowadzili metaanalizę, której celem było określenie, jakie osoby są najbardziej podatne na nieprawdziwe informacje i dlaczego. Naukowcy wzięli pod uwagę między innymi takie czynniki jak wiek, wykształcenie, poglądy polityczne czy zdolność do analitycznego myślenia. Z ich analizy wynika, że osoby lepiej wykształcone równie łatwo jak mniej wykształcone ulegają fake newsom, a osoby starsze lepiej niż młodsze odróżniają informacje nieprawdziwe od prawdziwych.
![](/media/lib/134/n-kakapo-5b6946e45f435b23d27b85a6e1ebce0b.jpg)
Odchody kakapo pozwolą ocalić inny zagrożony gatunek?
9 października 2012, 06:12Analiza koprolitów, czyli skamieniałych ekskrementów krytycznie zagrożonej wyginięciem nowozelandzkiej papugi kakapo ujawniła, że wiele lat temu była ona głównym zapylaczem również zagrożonego wyginięciem pasożyta korzeni Dactylanthus taylorii.
![](/media/lib/391/n-tluszczrybi-5ab8f72f078ca368e1a2e84d7e34f78d.jpg)
Omega-3 nie chronią przed nowotworami. Wręcz przeciwnie
3 marca 2020, 09:36Kwasy tłuszczowe omega-3 nie chronią przed nowotworami, wynika z metaanalizy przeprowadzonej przez naukowców w University of East Anglia. Tymczasem spożycie tych tłuszczów jest szeroko promowane, gdyż mają chronić przed nowotworami, chorobami serca i udarami.
![Dość nietypowy model DNA :-)](/media/lib/32/2145049251_c3f5efb8f7-38e141290f808128036a84276f5283b6.jpg)
Ewolucja idzie na łatwiznę
22 lipca 2008, 00:03Jeden z głównych dogmatów biologii ewolucyjnej mówi o sukcesie osobników najlepiej dostosowanych do warunków środowiska. I choć w większości przypadków teza ta wydaje się być prawdziwa, na dłuższą metę ewolucyjny wyścig o przetrwanie mogą wygrać organizmy, którym do optymalnej adaptacji wciąż daleko.
Tajemniczy paraliż powiązano ze stosunkowo nowym wirusem
7 lipca 2015, 12:07Naukowcy odkryli, że za tajemniczymi przypadkami paraliżu u dzieci z USA może stać pewien szczep enterowirusa - C105.
![](/media/lib/464/n-szafiry-2deecc419485d0f013548e3187907fc4.jpg)
Skała warta 100 milionów dolarów. Na Sri Lance znaleziono największe nagromadzenie szafirów
28 lipca 2021, 10:37Na Sri Lance znaleziono największe na świecie nagromadzenie szafirów. Ważący 510 kilogramów kawałek skały może być wart 100 milionów dolarów. Odkrycia dokonali robotnicy kopiący studnię na tyłach domu w mieście Ratnapura.
![Owrzodzenia cukrzycowe](/media/lib/67/owrzodzenie-cukrzycowe-efceac2e7a0b9fcb1544129296ccfdb3.jpg)
Umysł ponad materią. Psychologia leczenia
2 sierpnia 2010, 17:03Istnieje wiele badań na temat związku między stanem psychicznym i emocjonalnym pacjenta a skutecznością terapii. Szczególnie często takie badania prowadzono w kontekście chorób nowotworowych. Jak się okazuje, stan ducha ma znaczenie również dla leczenia cukrzyków.
![](/media/lib/240/n-1178964203_566506-13068634d55fa7de2405ee00dea5d576.jpeg)
Ropa z tankowca, który zderzył się z inną jednostką, dociera do japońskich wysp
23 lutego 2018, 12:47Ropa, która wypływa na wyspach Amami, pochodzi najprawdopodobniej z irańskiego zbiornikowca Sanchi, który zatonął 14 stycznia na Morzu Wschodniochińskim.
![](/media/lib/342/n-pizza-5f8197a284e8f81d0471e235c56c209c.jpg)
W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe
7 marca 2019, 16:59Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.